Gentle Sectio


Via mijn stage bij Omring Kraamzorg heb ik 3 weken stage mogen lopen op de kraamafdeling in het Westfriesgasthuis. (ziekenhuis Hoorn)
In de 3 weken dat ik stage heb gelopen heb ik twee Gentle Sectio's mogen meemaken.
(is een kind vriendelijke keizersnede)

Wat is een Gentle Sectio ?


Bij een Gentle Sectio wordt de moeder plaatselijk verdoofd door een ruggenprik en zij maakt dus alles mee. De partner mag er ook de hele tijd bij blijven. Bij een 'Gentle Sectio' mag de baby, indien mogelijk, de hele tijd bij moeder op de borst blijven in de operatiekamer en in de recovery ruimte.
Het is niet altijd mogelijk om te bevallen via de vagina. Wanneer de beslissing voor de keizersnede voor het begin van de bevalling is gemaakt (primaire sectio) komt u in aanmerking voor een 'Gentle Sectio'. Wanneer de beslissing voor een keizersnede tijdens de baring wordt gemaakt, dan wordt er geen 'Gentle Sectio' gedaan. (secundaire sectio)
Een Gentle Sectio wordt gepland. U heeft al van te voren kennis gemaakt met de gynaecoloog. U komt 1 of 2 dagen voor de Gentle Sectio voor een intake gesprek op de kraamafdeling. U kunt dan in een boek met foto's zien hoe alles verloopt vanaf de binnenkomst tot het vertrek naar huis. Tijdens de intake gesprek kunt u vragen stellen en er wordt vragen aan u gesteld door de verpleegkundige.

Op de dag van de keizersnede wordt u door de verpleegkundige naar uw kamer gebracht. U krijgt een operatiejasje aan en 2 tabletten paracetamol. Samen met u partner en verpleegkundige gaat u naar de recoveryruimte. Daar wordt u op een brancard gelegd en wat vragen gesteld ter controle. Eenmaal in de operatiekamer krijgt u een ruggenprik van de anesthesist. Zodra die is ingewerkt gaat de gynaecoloog beginnen. Wanneer de baby geboren is, laat de gynaecoloog de baby gelijk aan de ouders zien. Vervolgens wordt de baby afgedroogd en nagekeken door de kinderarts. De kinderarts is altijd aanwezig bij een Gentle Sectio. De partner mag meekijken en daarna de navelstreng doorknippen. Als alles goed is mag de partner de baby naar zijn of haar moeder brengen. De baby ligt dan bloot bij mama op de borst, onder een warme deken onder een kap met warme lucht. Dit is om te voorkomen dat de baby afkoelt. De baby mag bij mama blijven tot ze klaar is in de operatiekamer en de baby mag daarna mee naar de recovery ruimte. Daar wordt de baby gewogen en de temperatuur wordt opgemeten. De baby krijgt vitamine K. Ook hier mag de baby bij mama op de borst liggen. Wanneer u borstvoeding wilt geven wordt uw kindje aan de borst gelegd. Zodra het mogelijk is gaat u als gezin naar de kraamafdeling. Daar wordt de baby aangekleed en ook daar komt de kinderarts op bezoek. De baby mag bij u op de kamer blijven. U wordt op bed gewassen. Ook krijgt u pijnstillers. De tweede dag na de keizersnede kunt u meestal zelf weer douchen. Na 24 uur mag de baby in bad. Dit is op de eerste of tweede dag. Het hangt ervan af hoe laat de baby geboren is. Meestal mag u op de 2e of 3e dag samen met de baby naar huis, als alles goed gaat. Thuis helpt de kraamverzorgster u met het zorgen voor de baby. De kraamverzorgster controleert ook de keizersnede wond. Ook komt de gynaecoloog bij u op bezoek. Na 6 weken komt u op controle bij de gynaecoloog.

Ik vond het heel erg mooi en bijzonder om aanwezig te zijn bij de sectio.

Het was echt een Gentle Sectio: de baby was zo veel mogelijk bij moeder. Ik ben heel erg blij dat ik deze mooie ervaring mocht meemaken. Ik vond het zo mooi, omdat de baby de hele tijd bij moeder mocht blijven en omdat de moeder alles zelf ook heeft meegemaakt.

Voor de ouders was het een prettige ervaring van de sectio. Doordat het een geplande keizersnede was waren ze van te voren goed uitgerust en voorbereid. Ook werd er overal de tijd voor genomen en ging alles heel relaxed.

Geschreven door:
Myrna Schippers - Laagland,
Stagiaire Omring Kraamzorg