Dragen en voeden van de baby
 
de baby
Een pasgeboren baby wordt tot de leeftijd van dertig dagen of gedurende zijn verblijf op een neonatale afdeling,
  • boreling
  • neonaat
  • of neonatus genoemd.
(Latijn: "nieuwgeborene").

Vanaf dertig dagen tot één jaar wordt een baby "zuigeling" genoemd.

In tegenstelling tot jongen van de meeste andere gewervelde dieren, is de baby bij een mens tot vrijwel niets in staat. Bij apen bijvoorbeeld kan het jong zich direct na de geboorte aan de moeder vasthouden. Mensenbaby's hebben weliswaar een grijpreflex, maar die is niet meer functioneel in de menselijke voet en ook de vacht van moeder ontbreekt. Wel is de reflex sterk genoeg om een mensenkind aan twee handjes op te tillen. Er moet wel worden opgepast voor het hoofd. Een baby kan zijn/haar relatief grote hoofd de eerste twee maanden niet zelf rechtop houden. Ook bij buideldieren zijn de pasgeboren jongen volledig hulpeloos, maar daar groeien ze zonder verdere verzorging door in de buidel van de moeder.Het relatieve onvermogen van een mensenbaby valt te wijten aan het feit dat de hersenen nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Bij de geboorte heeft een mens ongeveer 350 gram aan hersenen. Dit is zo'n 30% van het volwassen gewicht. Ter vergelijking: een pasgeboren chimpansee heeft vanaf de geboorte 65% van het volwassen gewicht. In het eerste levensjaar maken de hersenen een relatief grote ontwikkeling door. Dankzij het feit dat de mens bij zijn geboorte relatief weinig ontwikkelde hersenen meekrijgt, krijgt het kind de kans zich flexibel te ontwikkelen. In het eerste levensjaar kunnen verschillende belangrijke functies - zoals lichamelijke, psychologische, sociale, morele enzovoort - tot ontwikkeling komen.Volgens Adolf Portmann is na negen maanden sprake van een fysiologische geboorte; de psychologische geboorte gebeurt ongeveer een jaar daarna. De pasgeboren verblijft intussen in de psychosociale moederschoot. Aan het einde van de 'tweede dracht' vindt volgens hem de psychologische geboorte of eigenlijke menswording plaats.

Bron: Wikipedia


Wat je over babyvoeding
moet weten


Word jou kindje onze feestbaby?

Ben je opzoek naar
geboorte kaartjes?

Het dragen van een baby !


Dit filmpje is gemaakt en geplaatst door:

De Kleine Prins,

Holistische praktijk voor ouder en kind.


Hier lees je iets over de
zintuiglijke ontwikkelingen
van de baby?Fles of Borstvoeding


Borstvoeding is de meest complete voeding die er voor je baby is.
Niemand kan het namaken. Borstvoeding heeft als voordelen dat je het altijd bij de hand hebt en op de juiste temperatuur is, zonder dat je een fles hoeft klaar te maken. Ga echter niet piekeren als je de fles wilt / moet geven.


Moeders geven om verscheidene redenen niet de borst. Je kan bijvoorbeeld wel willen, maar het lukt niet om borstvoeding te geven. Jouw melkgangen kunnen bijvoorbeeld verstopt zijn of je tepels doen zeer of het tijdstip is niet gunstig of jouw kind huilt steeds, omdat het niet genoeg moedermelk krijgt. Zeker in het laatste geval is het voor je baby fijner om de fles te krijgen.
Wees getroost, niet alleen borstvoeding geven, is leuk en gezond.

Volledige zuigelingenvoeding op basis van melk is als flesvoeding een goed alternatief voor de moedermelk. Dit is een licht verteerbare zuigelingenvoeding waarvan de samenstelling het meest lijkt op borstvoeding. Daarnaast is het voordeel van flesvoeding dat zowel mama als papa de baby kan voeden.

Hoe kun je je borstvoeding stimuleren? Heb vertrouwen in jezelf! Dat is het belangrijkste. Daarnaast kun je je borstvoeding ook opwekken door:
- goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen.
- gezond te eten.
- minimaal twee liter per dag te drinken.
- je kindje regelmatig aan te leggen.


Bedenk wel, dat beginnen met flesvoeding het einde kan betekenen van het geven van borstvoeding. Jouw lichaam past zich over het algemeen automatisch aan, aan het drinkgedrag van jouw kind. Neemt de behoefte aan moedermelk af, dan zal jouw lichaam ook minder aan gaan maken. Als je jouw baby een keer niet kan voeden, leeg dan zelf jouw borsten. Dit is om de melkproductie niet in te laten zakken. De melk zelf met de hand of met een pompje uit de borst nemen, heet afkolven. klik hier voor huren van een professionele borstkolf
Overleg als je over wilt stoppen met borstvoeding met het kraamverzorgster, de lactatiekundige of de verloskundige tijden de kraamtijd. Daarna kan je het beste overleggen met het consultatiebureau als je wil overstappen op de fles.Hoe ga jij om met je kraambezoek?

 

 

MEER OVER SAMENKRAMEN SOCIAL MEDIA BLIJF OP DE HOOGTE

 

  Adverteren   Goede doelen  
  Stuur ons een mail Aanmelden Nieuwsbrief  
  T.: 072 - 8440 140      
  M.: 06 - 4484 2306  
 
 
  Disclamer Algemene Voorwaarden KvK: 57610452  


Webdesign and Development : iWebPro (C) Interactieve Web Producties